Alles wat je moet weten over zzp’er worden

Wanneer jij van plan bent om voor jezelf aan de slag te gaan is het nodig om een aantal dingen te doen. Je kunt ervoor kiezen om in plaats van voor een werkgever te werken op zoek te gaan naar opdrachtgevers die je per klus als zzp’er inhuren. Vandaag de dag zie je steeds meer mensen die ervoor kiezen om dit te doen, omdat je minder afhankelijk bent van anderen en je vaak een stuk meer kunt verdienen per uur dan in loondienst. Wel is het belangrijk dat je weet wat hier allemaal bij komt kijken. Het worden van een zzp’er vereist namelijk wel dat je een aantal dingen doet. Daar kun je in dit artikel meer over vinden.

 

Het inschrijven bij de kamer van koophandel

Als jij een eigen bedrijf wilt oprichten of aan de slag wilt gaan als freelancer, is het belangrijk dat jij je inschrijft bij de KvK. De kosten die hierbij komen kijken zijn 50 euro en bij het oprichten van een bedrijf komen vaak ook nog een hoop andere kosten kijken. Wanneer jij ervoor kiest om freelancer te worden, zul je op zoek moeten gaan naar opdrachtgevers die bepaalde dingen van je eisen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om ervaring of skills, maar ook is het vaak zo dat je bepaalde schoenen en kleding moet hebben. Vaak zul je hier zelf voor moeten zorgen. Als freelancer kun je bij bedrijven als younited en young ones vaak een hoop klussen vinden. Zo kun je zzp opdrachten uitvoeren en aan je geld komen zonder in loondienst te werken. Het voordeel hiervan is dat jij je kunt inschrijven voor de klussen die je leuk lijken en bovendien hoef je alleen te werken op de tijden waarop jij jezelf beschikbaar stelt.

 

Het regelen van je belasting en de risico’s 

Kiezen voor werken als een zzp‘er brengt niet alleen maar voordelen met zich mee. Er zijn een aantal dingen waar jij zelf voor moet zorgen en ook een aantal dingen waar jij geen recht op hebt. Als je in loondienst werkt dan bouw jij bij deze werkgever een pensioen op en zal je bovendien ook worden doorbetaald als je ziek bent. Wanneer jij als zzp’er niet kunt werken heb je helemaal geen inkomsten, ook niet voor later. Bovendien is het ook belangrijk dat je zelf je belastingaangifte doet en ervoor zorgt dat je hier genoeg geld voor opzij zet. Dit is je eigen verantwoordelijkheid als ondernemer.